Commodore 64, Tape Interface

Στην προσπάθειά μου να κάνω πιο εύκολη την πρόσβαση στις βιβλιοθήκες προγραμμάτων για C64, βρέθηκα μπροστά σε ένα πρόβλημα! Τα αρχεία .ΤΑΡ ή .Τ64 για C64 δεν φορτώνονται όπως στα ΖΧ!!!(Από cd-player ή mp3-player). Από τον C64 «λείπει» κάτι…  Εψαξα λοιπόν στο ΝΕΤ και βρήκα ένα σχεδιάγραμμα που μπορεί να συνδέσει οποιαδήποτε πηγή ήχου στον C64. Ο “φίλος” μας όμως, νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλεκτρονικούς και δεν έχει σχεδόν καθόλου περιγραφή… Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες, που απέκτησα φτιάχνοντας ο ίδιος την κατασκευή αυτή.

Σχέδιο:
Κάντε "κλικ" για μεγέθυνση


Υλικά:
1 x Αντίσταση 15 ΚΩ(*)
2 x Αντιστάσεις 1.2 ΚΩ
2 x Αντιστάσεις 100 ΚΩ
1 x Αντιστάσεις 1 ΚΩ
1 x Πυκνωτής 47 nF
1 x Πυκνωτής 1 nF
1 x Chip OP-741
1 x Chip CD-4049UB

2 x LED, ένα πράσινο (LED1) και ένα κόκκινο (LED2)


(*) Προτείνω κατάργηση αυτής της αντίστασης (R1) εφ’ όσον η πηγή ήχου μας έχει ρυθμιστικό έντασης, ή αντικατάσταση με ροοστάτη 0-22 KΩ όπως έβαλα εγώ. Με CD-player ή mp3-player πρέπει να το έχω στο max…(Περίπου 0Ω)

Chip’s pin-out:
Στο 7 είναι τα +5 volt και στο 4 η γείωση.
Ta A1, A2 και A3, μπορούν να είναι οποιαδήποτε «ζευγάρια» φαίνονται παραπάνω, π.χ. εγώ συνέδεσα για Α1, Α2, Α3 τα 9-10, 11-12, 14-15 αντίστοιχα. Στο 1 τα +5volt και στο 8 η γείωση.


TIPs:
1. Όταν το πράσινο LED σβήνει πατάτε το pause και όταν ξανανάψει το ξαναπατάτε, όπως το δικό του κασετόφωνο που κάνει παύσεις.

2. Ρυθμίστε την ένταση ήχου μέχρι το σημείο που το κόκκινο LED θα μένει μόνιμα αναμμένο, μην το «παρακάνετε» όμως… Οριακά να μένει μόνιμα ανοικτό όταν υπάρχει ήχος.

3. Προτιμάτε τα αρχεία Τ64, είναι ψηφιακά και είναι fast-load. Η μετατροπή σε WAV μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα WavPrg23, που βρίσκεται εδώ:

 4. Αν το πρόγραμμα που θέλετε δεν υπάρχει σε Τ64 (Οσα φορτώνονται τμηματικά δεν μπορούν να γίνουν Τ64), μπορείτε να φιλτράρεται με μεγάλη επιτυχία τα αρχεία ΤΑΡ με το TAPClean, που βρίσκεται εδώ:
(επειδή τα αρχεία ΤΑΡ είναι ηχογραφήσεις από τις κανονικές κασέτες, συνήθως είναι κακής ποιότητας τα παραγόμενα WAV.)

5. Το βύσμα που συνδέετε στον C64 δεν υπάρχει (με 6 ΡΙΝ), παίρνουμε μεγαλύτερο και το κόβουμε, αυτά που βρήκα τα διάλεξα οπτικά και γράφουν επάνω LW-S18A2G, δεν ξέρω γιατί έχουν φτιαχτεί!

Ο φίλος Ηλίας-Raxxla, μου έστειλε φωτογραφίες από την δική του κατασκευή, μαζί με προτεινόμενες ρυθμίσεις για το WavPrg23: (Ευχαριστώ Ηλία :))


  • 22050 KHz, 
  • inverse signal, 
  • square waveform (default), 
  • fast loader.

Μερικές φώτο από την δική του κατασκευή:























 

ZX_Jim Greece

e-mail: dcotsos2015@gmail.com